Printer Friendly Version 16. septembar 2022. godine @ 20 September 2022 01:00 PM

Otvorena izložba beogradskog Etnografskog muzeja

U Azerbejdžanskom nacionalnom muzeju tepiha je 16. septembra otvorena izložba Etnografskog muzeja u Beogradu, pod nazivom „Dress to Impress“. Izložba je posvećena 25. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između R. Srbije i R. Azerbejdžan, a realizaciju ovog svojevrsnog međunarodnog kulturno-umetničkog događaja pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije, Ministarstvo kulture R. Azerbejdžan, domaćin izložbe - Nacionalni muzej tepiha Azerbejdžana, kao i Ambasada R. Srbije u Bakuu.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i deo zvaničnika ZP, među kojima visoki predstavnici Ministarstva kulture R. Azerbejdžan, predstavnici Univerziteta i vodećih institucija kulture R. Azerbejdžan, kao i veliki broj ambasadora i ostalih predstavnika diplomatskog kora.

Etnografski muzej u Beogradu je, za ovu priliku, iz svoje bogate zbirke izdvojio i izložio 64 eksponata narodne nošnje, koji predstavljaju delove kostima iz 19. i 20. veka, koji su korišćeni kako u tadašnjoj Srbiji, tako i u drugim zemljama Balkanskog poluostrva. Izložba u svojoj osnovi odražava kulturnu baštinu srpskog naroda i tadašnji način života, dok tradicionalni kostimi odlikuju bogatim umetničkim dizajnom i prikazuju karakter tadašnje urbane i ruralne odeće, dizajnirane pomoću harmoničnih šara, boja i krojačkih tehnika. Jedna od ideja autora je bila i da se ovom postavkom prikažu brojne sličnosti između umetničkih izraza srpske i azerbejdžanske kulture.

Ocene medija, ali i stručne publike su da je organizacija ovog događaja od velikog značaja za produbljivanje postojeće kulturne saradnje između dve zemlje i da izložba predstavlja važan korak u promociji srpske kulturne baštine na prostoru Azerbejdžana.