Printer Friendly Version 16. септембар 2022. године @ 20 September 2022 12:55 PM

Отворена изложба београдског Етнографског музеја

У Азербејџанском националном музеју тепиха је 16. септембра отворена изложба Етнографског музеја у Београду, под називом „Dress to Impress“. Изложба је посвећена 25. годишњици успостављања дипломатских односа између Р. Србије и Р. Азербејџан, а реализацију овог својеврсног међународног културно-уметничког догађаја помогли су Министарство културе и информисања Р. Србије, Министарство културе Р. Азербејџан, домаћин изложбе - Национални музеј тепиха Азербејџана, као и Амбасада Р. Србије у Бакуу.

Отварању изложбе је присуствовао и део званичника ЗП, међу којима високи представници Министарства културе Р. Азербејџан, представници Универзитета и водећих институција културе Р. Азербејџан, као и велики број амбасадора и осталих представника дипломатског кора.

Етнографски музеј у Београду је, за ову прилику, из своје богате збирке издвојио и изложио 64 експоната народне ношње, који представљају делове костима из 19. и 20. века, који су коришћени како у тадашњој Србији, тако и у другим земљама Балканског полуострва. Изложба у својој основи одражава културну баштину српског народа и тадашњи начин живота, док традиционални костими одликују богатим уметничким дизајном и приказују карактер тадашње урбане и руралне одеће, дизајниране помоћу хармоничних шара, боја и кројачких техника. Једна од идеја аутора је била и да се овом поставком прикажу бројне сличности између уметничких израза српске и азербејџанске културе.

Оцене медија, али и стручне публике су да је организација овог догађаја од великог значаја за продубљивање постојеће културне сарадње између две земље и да изложба представља важан корак у промоцији српске културне баштине на простору Азербејџана.