Printer Friendly Version 20. jul 2022. @ 20 July 2022 12:47 PM

Sastanak ambasadora Vladisavljevića sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan

Ambasador Dragan Vladisavljević sastao se sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan Anarom Кarimovim i razgovarao o pitanjima od obostranog interesa u domenu razvoja klturne saradnje između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan.

Tokom sastanka, ambasador je izrazio uverenje da će, pored institucionalne saradnje na nivou ministarstava, biti unapređena i saradnja institucija kulture dve strane, poput biblioteka, muzeja, pozorišta, filharmonija i sl. U tom smislu, naša strana je iznela nekoliko predloga za saradnju i organizovanje zajedničkih kulturnih događaja, ali i uzajamnih poseta kulturnih radnika obe zemlje. Dvojica sagovornika su se saglasili da je od ogromnog značaja i razmena iskustava u oblasti arheologije i etnografije, te da treba podržati realizaciju zajedničkih projekata i na tim poljima. Кonstatovano je da bi bilo dragoceno i povezivanje i drugih vidova kulturno-umetničkog stvaralaštva, kao i njihovo predstavljanje kroz organizovanje izložbi. Nove mogućnosti za saradnju bi, takođe, moglo da predstavlja zajedničko učešće u restauraciji kulturno-istorijskih spomenika, kao i saradnja na multulateranom planu u domenu doprinosa miru na temeljima kulture, u čemu obe zemlje imaju iskustva.

Sagovornici su zaključili da bi realizacija zajedničkih projekata u sferi kulture doprinela zbližavanju dve zemlje i boljem upoznavanju identiteta dva naroda, i izrazili obostranu nameru da se odmah otpočne sa konkretizacijom predloženih aktivnosti.