Printer Friendly Version 20. јул 2022. @ 20 July 2022 12:44 PM

Састанак амбасадора Владисављевића са министром културе Републике Азербејџан


Амбасадор Драган Владисављевић састао се са министром културе Републике Азербејџан Анаром Каримовим и разговарао о питањима од обостраног интереса у домену развоја клтурне сарадње између Републике Србије и Републике Азербејџан.

Током састанка, амбасадор је изразио уверење да ће, поред институционалне сарадње на нивоу министарстава, бити унапређена и сарадња институција културе две стране, попут библиотека, музеја, позоришта, филхармонија и сл. У том смислу, наша страна је изнела неколико предлога за сарадњу и организовање заједничких културних догађаја, али и узајамних посета културних радника обе земље. Двојица саговорника су се сагласили да је од огромног значаја и размена искустава у области археологије и етнографије, те да треба подржати реализацију заједничких пројеката и на тим пољима. Констатовано је да би било драгоцено и повезивање и других видова културно-уметничког стваралаштва, као и њихово представљање кроз организовање изложби. Нове могућности за сарадњу би, такође, могло да представља заједничко учешће у рестаурацији културно-историјских споменика, као и сарадња на мултулатераном плану у домену доприноса миру на темељима културе, у чему обе земље имају искуства.

Саговорници су закључили да би реализација заједничких пројеката у сфери културе допринела зближавању две земље и бољем упознавању идентитета два народа, и изразили обострану намеру да се одмах отпочне са конкретизацијом предложених активности.