Printer Friendly Version 07. jun 2022. godine @ 7 June 2022 08:52 AM

Ambasada Republike Srbije priredila foto-izložbu srpskih srednjevekovnih manastira

U okviru projekata posvećenih obeležavanju 25. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan, ambasada Republike Srbije u Bakuu je, u saradnji sa rukovodstvom državnog istorijsko-arhitektonskog kompleksa ''Ičerišeher'' (''Stari grad''), priredila foto-izložbu pod nazivom ''Manastiri – kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe srpskog naroda''.

Izložba je svečano otvorena 06. juna, u prisustvu predsedavajućeg muzejskog kompleksa ''Ičerišeher'', kao i drugih predstavnika države prijema i članova diplomatskog kora.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Dragan Vladisavljević je istakao da, u godini u kojoj obeležavamo ovako značajan jubilej bilateralnih odnosa i prijateljstva dve zemlje, ova izložba ima za cilj da bolje upozna i dodatno zbliži dva naroda, predstavljajući azerbejdžanskoj publici svet srpskih srednjevekovnih manastira i fresko slikarstva, kao deo srpske kulturne i istorijske baštine. Ambasador je naveo da su mnoga od ovih prelepih građevina pod zaštitom su UNESKO i svrstavaju se u vrhunska umetnička dela svetskog značaja.

 

 

Srpski diplomata je, takođe, iskoristio priliku da zahvali fotografima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Turističke organizacije Srbije i Srpske pravoslavne crkve, bez čijih fotografija ova izložba ne bi bila moguća.

Gostima se obratio i predsedavajući državnog istorijsko-arhitektonskog kompleksa ''Ičerišeher'' Šahin Sejidzade, koji je govorio o značaju izložbe za nastavak i unapređenje kulturne saradnje između dve zemlje i izrazio nadu da će saradnja muzejskog kompleksa ''Ičerišeher'' i Ambasade Republike Srbije u Bakuu dodatno ojačati tradicionalno prijateljstvo i odnose naše dve države.

Na izložbi, koja će trajati nedelju dana, prikazano je preko pedeset fotografija najznačajnijih srpskih manastira, grupisanih prema tri poznate srednjevekovne škole arhitekture, kao i neke od mnogobrojnih freski koje krase ove građevine i koje se mogu svrstati među najlepša umetnička dela tog doba.