Printer Friendly Version 03. jun 2022. godine @ 3 June 2022 08:02 AM

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije u poseti Azerbejdžanu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović boravila je 01. i 02. juna u dvodnevnoj poseti Bakuu, tokom koje je učestvovala na ''Energetskoj nedelji'' i ''Energetskom forumu'' i održala nekoliko bilateralnih sastanaka sa azerbejdžanskim zvaničnicima.

Prvi zvanični sastanak ministarka Mihajlović je započela susretom sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim, sa kojim je razgovarala o političkim odnosima, unapređenju saradnje u oblasti ekonomije i energetike i sveobuhvatnim odnosima dve države.

 

 

Nakon susreta sa šefom države, potpredsednica Vlade je položila venac na grob bivšeg predsednika i nacionalnog lidera Azerbejdžana Hejdara Alijeva, a zatim odala počast sahranjenima u Aleji mučenika, te položila venac na spomen kompleks ''Večna vatra''.

 

 

 

Istog dana, ministarka Mihajlović se sastala i sa svojim azerbejdžanskim kolegom, ministrom Parvizom Sahbazovim, sa kojim je razgovarala o unapređenju saradnje u oblasti energetike, a naročito u gasnom sektoru. Intenziviranju ove saradnje svakako će doprineti i Sporazum između Vlade Republike Azerbejdžan i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti energetike i rudarstva koji su dva ministra potpisala nakon sastanka.

 

 

 

Drugog dana posete, ministarka Mihajlović učestvovala je na 27. ''Energetskom forumu'', na kome je učestvovalo više od dvadeset stranih delegacija. U okviru ministarke sesije, prisutnima se obratila i potpredsednica srpske Vlade, govoreći o stubovima energetske politike Republike Srbije, koji podrazumevaju neophodnost investiranja u nove kapacitete za proizvodnju energije, diversifikovanje izvora snabdevanja, unapređenje energetske efikasnosti i regionalno energetsko povezivanje. Ministarka je istakla da će, završetkom interkonekcije sa Bugarskom naredne godine, Srbija dobiti mogućnost snabdevanja gasom i iz drugih izvora, te da je sa najvišim azerbejdžanskim zvaničnicima razgovarala o mogućnosti da upravo preko ove konekcije Srbija uveze gas iz Azerbejdžana.