Printer Friendly Version 03. јун 2022. године @ 3 June 2022 07:55 AM

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Републике Србије у посети Азербејџану


Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић боравила je 01. и 02. јуна у дводневној посети Бакуу, током које jе учествовала на ''Енергетској недељи'' и ''Енергетском форуму'' и одржала неколико билатералних састанака са азербејџанским званичницима.


Први званични састанак министарка Михајловић је започела сусретом са председником Републике Азербејџан Илхамом Алијевим, са којим је разговарала о политичким односима, унапређењу сарадње у области економије и енергетике и свеобухватним односима две државе.

 

 

Након сусрета са шефом државе, потпредседница Владе је положила венац на гроб бившег председника и националног лидера Азербејџана Хејдара Алијева, а затим одала почаст сахрањенима у Алеји мученика, те положила венац на спомен комплекс ''Вечна ватра''.

 

 

Истог дана, министарка Михајловић се састала и са својим азербејџанским колегом, министром Парвизом Сахбазовим, са којим је разговарала о унапређењу сарадње у области енергетике, а нарочито у гасном сектору. Интензивирању ове сарадње свакако ће допринети и Споразум између Владе Републике Азербејџан и Владе Републике Србије о сарадњи у области енергетике и рударства који су два министра потписала након састанка.

 

 

Другог дана посете, министарка Михајловић учествовала је на 27. ''Енергетском форуму'', на коме је учествовало више од двадесет страних делегација. У оквиру министарке сесије, присутнима се обратила и потпредседница српске Владе, говорећи о стубовима енергетске политике Републике Србије, који подразумевају неопходност инвестирања у нове капацитете за производњу енергије, диверсификовање извора снабдевања, унапређење енергетске ефикасности и регионално енергетско повезивање. Министарка је истакла да ће, завршетком интерконекције са Бугарском наредне године, Србија добити могућност снабдевања гасом и из других извора, те да је са највишим азербејџанским званичницима разговарала о могућности да управо преко ове конекције Србија увезе гас из Азербејџана.