Printer Friendly Version 02. mart 2022. godine @ 2 March 2022 09:58 AM

Ambasada Republike Srbije organizovala prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije

 

Ambasada Republike Srbije u Bakuu organizovala je, sa malim zakašnjenjem, 01. marta 2022. godine, prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije. Ovaj svečani događaj svojim prisustvom je uveličao veliki broj članova diplomatskog kora, predstavnici privrednog, političkog i kulturnog života države prijema, a otpratili su ga i brojni predstavnici medija.

 

 

Obraćajući se prisutnima, ambasador Republike Srbije Dragan Vladisavljević je istakao simboliku praznika Sretenje u srpskoj istoriji i državotvornoj tradiciji i osvrnuo se na napredak koji je naša zemlja postigla poslednjih godina, ali i probleme i izazove sa kojima se suočava. Ambasador je iskoristio priliku i da izrazi lično zadovoljstvo činjenicom da je dobio priliku da svoju zemlju predstavlja baš u Republici Azerbejdžan, koju ubraja u krug posvećenih prijatelja Republike Srbije. Ovo prijateljstvo, prema rečima ambasadora, prošlo je test vremena, počev od Drugog svetskog rata, pa sve do danas, kada naše dve države i dva naroda pružaju podršku jedni drugima po najvažnijim pitanjima od značaja za očuvanje jedinstva države, ali i nacionalnog i kulturnog identiteta. Tome u prilog govore mnogi uspešno realizovani zajednički projekti, kao i prošlogodišnji porast robne razmene između dve zemlje.

Kao počasni gost, Republiku Azerbejdžan predstavljao je ministar za rad i socijalnu zaštitu stanovništva g. Sahil Babajev, koji je ujedno i kopredsedavajući Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan. Ministar Babajev je istakao da se srpsko-azerbejdžanski odnosi, zasnovani na strateškom partnerstvu, ali i tradicionalnom prijateljstvu, razvijaju na visokom nivou, čemu svakako doprinosi i značaj koji ovom partnerstvu pridaju predsednici dve zemlje. Proširenje bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, prema rečima ministra, omogućavaju i intenzivni razgovori predstavnika dve zemlje, kao i postignuti dogovori i sporazumi, a sve u službi interesa naših naroda i njihovog napretka.

 

 

Ovaj skup je, po ocenama mnogih gostiju, bio odlična prilika da se na jednom mestu nađu predstavnici država sa svih krajeva sveta, da se druže i razgovaraju, kao i prilika da Republika Srbija promoviše svoju politiku mira, prijateljstva i saradnje sa svim narodima, državama, kulturama i civilizacijama.