Printer Friendly Version 02. март 2022. године @ 2 March 2022 09:54 AM

Амбасада Републике Србије организовала пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије

 

Амбасада Републике Србије у Бакуу организовала је, са малим закашњењем, 01. марта 2022. године, пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије. Овај свечани догађај својим присуством је увеличао велики број чланова дипломатског кора, представници привредног, политичког и културног живота државе пријема, а отпратили су га и бројни представници медија.

 

 

Обраћајући се присутнима, амбасадор Републике Србије Драган Владисављевић је истакао симболику празника Сретење у српској историји и државотворној традицији и осврнуо се на напредак који је наша земља постигла последњих година, али и проблеме и изазове са којима се суочава. Амбасадор је искористио прилику и да изрази лично задовољство чињеницом да је добио прилику да своју земљу представља баш у Републици Азербејџан, коју убраја у круг посвећених пријатеља Републике Србије. Ово пријатељство, према речима амбасадора, прошло је тест времена, почев од Другог светског рата, па све до данас, када наше две државе и два народа пружају подршку једни другима по најважнијим питањима од значаја за очување јединства државе, али и националног и културног идентитета. Томе у прилог говоре многи успешно реализовани заједнички пројекти, као и прошлогодишњи пораст робне размене између две земље.

Као почасни гост, Републику Азербејџан представљао је министар за рад и социјалну заштиту становништва г. Сахил Бабајев, који је уједно и копредседавајући Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу између Републике Србије и Републике Азербејџан. Министар Бабајев је истакао да се српско-азербејџански односи, засновани на стратешком партнерству, али и традиционалном пријатељству, развијају на високом нивоу, чему свакако доприноси и значај који овом партнерству придају председници две земље. Проширење билатералних економских и трговинских односа, према речима министра, омогућавају и интензивни разговори представника две земље, као и постигнути договори и споразуми, а све у служби интереса наших народа и њиховог напретка.

 

 

Овај скуп је, по оценама многих гостију, био одлична прилика да се на једном месту нађу представници држава са свих крајева света, да се друже и разговарају, као и прилика да Република Србија промовише своју политику мира, пријатељства и сарадње са свим народима, државама, културама и цивилизацијама.