Printer Friendly Version 21. februar 2022. godine @ 21 February 2022 08:22 AM

Obaveštenje o načinu prijave za glasanje državljana Republike Srbije koji borave u inostranstvu na izborima 3. aprila 2022. godine


Ambasada Republike Srbije u Bakuu obaveštava državljane Republike Srbije koji borave u inostranstvu da mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima, raspisanim za 3. april 2022. godine, glasati u inostranstvu.


Birači koji imaju boravište u inostranstvu, ili će po drugom osnovu boraviti u inostranstvu na dan izbora, mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), podneti zahtev za glasanje u inostranstvu.


U skladu sa tim, svi državljani Republike Srbije koji borave u Republici Azerbejdžan, a žele da iskoriste svoje biračko pravo, treba da, do ponoći 12. marta 2022. godine (po lokalnom vremenu u Republici Srbiji), podnesu zahtev Ambasadi Republike Srbije u Bakuu da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.


Obrazac navedenog zahteva možete preuzeti putem sledećeg linka:

Zahtev za glasanje u inostranstvu

Zahtev se može podneti na sledeće načine:

• lično, u Ambasadi Republike Srbije u Bakuu, koja se nalazi na adresi: Icherisheher, Gers St. 6A, 1095 Baku (Ambasada će i u subotu, 12. marta, biti otvorena od 09.00 do 17.00 časova);
• putem redovne pošte, na gore navedenu adresu;
• putem imejla: serbianembassy.baku@azeurotel.com;
• putem faksa, na broj: +994 12 492 51 72.


Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu, prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima, kao i potpis podnosioca zahteva.


Uz čitko popunjen i potpisan obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu, potrebno je dostaviti i čitljivu kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.


Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. Mole se birači da, pre podnošenja zahteva, provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, što se može učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) i registarskog broja lične karte, preko javnog portala Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije (MDULS), odnosno putem sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs.


U slučaju da lice nije upisano u birački spisak, potrebno je da diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnese zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, uz koji se, istovremeno, podnosi i zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.


Obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti putem sledećeg linka:

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati orema mestu boravišta u inostranstvu.