Printer Friendly Version 21. фебруар 2022. године @ 21 February 2022 07:56 AM

Обавештење о начину пријаве за гласање држављана Републике Србије који бораве у иностранству на изборима 3. априла 2022. године

 

Амбасада Републике Србије у Бакуу обавештава држављане Републике Србије који бораве у иностранству да могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима, расписаним за 3. април 2022. године, гласати у иностранству.

Бирачи који имају боравиште у иностранству, или ће по другом основу боравити у иностранству на дан избора, могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), поднети захтев за гласање у иностранству.

У складу са тим, сви држављани Републике Србије који бораве у Републици Азербејџан, а желе да искористе своје бирачко право, треба да, до поноћи 12. марта 2022. године (по локалном времену у Републици Србији), поднесу захтев Амбасади Републике Србије у Бакуу да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Образац наведеног захтева можете преузети путем следећег линка:

Захтев за гласање у иностранству

Захтев се може поднети на следеће начине:

• лично, у Амбасади Републике Србије у Бакуу, која се налази на адреси: Icherisheher, Gers St. 6A, 1095 Baku (Амбасада ће и у суботу, 12. марта, бити отворена од 09.00 до 17.00 часова);
• путем редовне поште, на горе наведену адресу;
• путем имејла: serbianembassy.baku@azeurotel.com;
• путем факса, на број: +994 12 492 51 72.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству, према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима, као и потпис подносиоца захтева.

Уз читко попуњен и потписан образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. Моле се бирачи да, пре подношења захтева, провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак, што се може учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) и регистарског броја личне карте, преко јавног портала Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије (МДУЛС), односно путем следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs.

У случају да лице није уписано у бирачки списак, потребно је да дипломатско-конзуларном представништву поднесе захтев за упис у јединствени бирачки списак, уз који се, истовремено, подноси и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети путем следећег линка:

Захтев за упис у јединствени бирачки списак

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.