Printer Friendly Version 27. decembar 2021. godine @ 28 December 2021 05:12 AM

Srbija pridaje poseban značaj prijateljstvu i strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Azerbejdžana Kamilom Hasijevom.

Ministar Selaković je poručio da Srbija pridaje poseban značaj prijateljstvu i strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom, naročito imajući u vidu da ono počiva na međusobnom razumevanju u pogledu poštovanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U tom svetlu, posebno je zahvalio Azerbejdžanu na nedvosmislenom i čvrstom stavu po pitanju Kosova i Metohije, kao i podršci poziciji Srbije u okviru međunarodnih organizacija, istakavši značaj posvećenosti obe države principima međunarodnog prava.

 

 

Selaković se osvrnuo na svoju uspešnu posetu Bakuu ove godine, kao i na veoma dobre razgovore koje je imao sa ministrom Bajramovom na marginama Komemorativnog skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu, koji su Srbija i Azerbejdžan zajedno uspešno organizovali u oktobru, istakavši da se nada da će se u narednom periodu realizovati poseta predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. naročito imajući u vidu da naše dve zemlje sledeće godine proslavljaju značajan jubilej – 25 godina diplomatskih odnosa. Sagovornici su, u tom smislu, dogovorili da se na nivou dva ministarstva spoljnih poslova usaglasi i plan zajedničkih aktivnosti tokom naredne godine za obeležavanje ovog jubileja.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Selaković je ukazao da ona zaostaje za odličnim bilateralnim političkim odnosima i naglasio da je potrebno raditi na njenom intenziviranju. Dodao je da je Međuvladina komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju veoma značajan alat za njeno jačanje i da treba iskoristiti sve njene praktične mogućnosti.

Ministar je izrazio uverenje da će nedavno potpisan Sporazum o obostranom ukidanju viza značajno olakšati promet ljudi i imati pozitivan efekat po saradnju, posebno u oblasti privrede i turizma. Takođe, preneo je da bi ukupnim odnosima dodatno doprinelo uspostavljanje direktne avio-linije između naših prestonica.

Sagovornici su razmenili iskustva svojih zemalja u borbi protiv korona virusa, a Selaković je ovom prilikom zahvalio Azerbejdžanu na pomoći koju je u nekoliko navrata uputio našoj zemlji.