Printer Friendly Version 27. децембар 2021. године @ 28 December 2021 05:10 AM

Србија придаје посебан значај пријатељству и стратешком партнерству са Азербејџаном


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Азербејџана Камилом Хасијевом.

Министар Селаковић је поручио да Србија придаје посебан значај пријатељству и стратешком партнерству са Азербејџаном, нарочито имајући у виду да оно почива на међусобном разумевању у погледу поштовања принципа суверенитета и територијалног интегритета.

У том светлу, посебно је захвалио Азербејџану на недвосмисленом и чврстом ставу по питању Косова и Метохије, као и подршци позицији Србије у оквиру међународних организација, истакавши значај посвећености обе државе принципима међународног права.

 

 

Селаковић се осврнуо на своју успешну посету Бакуу ове године, као и на веома добре разговоре које је имао са министром Бајрамовом на маргинама Комеморативног скупа Покрета несврстаних у Београду, који су Србија и Азербејџан заједно успешно организовали у октобру, истакавши да се нада да ће се у наредном периоду реализовати посета председника Азербејџана Илхама Алијева. нарочито имајући у виду да наше две земље следеће године прослављају значајан јубилеј – 25 година дипломатских односа. Саговорници су, у том смислу, договорили да се на нивоу два министарства спољних послова усагласи и план заједничких активности током наредне године за обележавање овог јубилеја.

Када је реч о економској сарадњи, Селаковић је указао да она заостаје за одличним билатералним политичким односима и нагласио да је потребно радити на њеном интензивирању. Додао је да је Међувладина комисија за трговину и економску сарадњу веома значајан алат за њено јачање и да треба искористити све њене практичне могућности.

Министар је изразио уверење да ће недавно потписан Споразум о обостраном укидању виза значајно олакшати промет људи и имати позитиван ефекат по сарадњу, посебно у области привреде и туризма. Такође, пренео је да би укупним односима додатно допринело успостављање директне авио-линије између наших престоница.

Саговорници су разменили искуства својих земаља у борби против корона вируса, а Селаковић је овом приликом захвалио Азербејџану на помоћи коју је у неколико наврата упутио нашој земљи.