Printer Friendly Version 09. decembar 2021. godine @ 10 December 2021 08:20 AM

Ambasador Vladisavljević u poseti Centru za srpski jezik i kulturu

 

Ambasador Dragan Vladisavljević posetio je 09. decembra azerbejdžanski Univerzitet za jezike, u okviru kog, od 2018. godine, uspešno funkcioniše i Centar za srpski jezik i kulturu.

Srpski diplomata se, najpre, sastao sa rektorom Univerziteta, g. Kamalom Abdulaom, akademikom i piscem čija su dela prevođena na preko dvadeset svetskih jezika. Govoreći o dobrim odnosima naše dve države i naših naroda, rektor Abdula je naveo da se oni reflektuju i na odnose i saradnju prosvetnih i kulturnih institucija dve zemlje. Posebno je istakao značaj međusobne razmene profesora i studenata, napominjući da danas postoje vrlo povoljni uslovi za realizaciju novih projekata, mogućnosti saradnje i obećavajućih programa.

 

 

Zahvalivši domaćinu na srdačnom prijemu, ambasador Vladisavljević je, u svoje ime i u ime tima koji vodi, istakao spremnost da pruži svaku vrstu pomoći i podrške funkcionisanju Centra za srpski jezik i kulturu, ali i snažnijem promovisanju i približavanju srpskog identiteta azerbejdžanskom narodu. Podizanje svesti o vrednostima, kulturi i istoriji dva naroda i dve zemlje, doprinelo bi, prema rečima srpskog ambasadora, povećanju broja studenata na razmeni, kao najboljih promotera prijateljstva i saradnje dve države i dva naroda, te povećanju turističke razmene.

 

 

Nakon sastanka sa rektorom, ambasador je posetio i učionicu Centra za srpski jezik i kulturu koju je, u maju 2018. godine, otvorio lično predsednik Aleksandar Vučić tokom posete Bakuu. U prostoriji koja odiše istorijom i duhom Srbije, ambasador je upoznao i mlade, posvećene ljude koji su za predmet svojih studija izabrali baš srpski jezik i kulturu, te obećao da će se postarati da, posredstvom nadležnih institucija Republike Srbije, ova učionica bude dodatno opremljena odgovarajućim udžbencima i literaturom neophodnom za njeno još bolje funkcionisanje.