Printer Friendly Version 05. decembar 2021. godine @ 6 December 2021 07:30 AM

Obaveštenje o načinu glasanja državlјana Republike Srbije koji borave u inostranstvu na predstojećem republičkom referendumu

Ambasada Republike Srbije u Bakuu obaveštava državlјane Republike Srbije koji žive u inostranstvu da je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije raspisao za 16. januar 2022. godine republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Pravo da glasaju na navedenom referendumu imaju i svi punoletni državlјani Republike Srbije koji borave u inostranstvu, sa prebivalištem u Republici Srbiji, kao i državlјani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Svi državlјani Republike Srbije koji borave u Republici Azerbejdžan, a žele da iskoriste svoje biračko pravo, treba da, do ponoći 25. decembra 2021. godine (po lokalnom vremenu u Republici Srbiji), podnesu zahtev Ambasadi Republike Srbije u Bakuu da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem referendumu glasati u inostranstvu.

Obrazac navedenog zahteva možete preuzeti putem sledećeg linka:
Zahtev za upis u BS podatka da će birač glasati u inostranstvu

Zahtev se može podneti na sledeće načine:

  • lično, u Ambasadi Republike Srbije u Bakuu, koja se nalazi na adresi: Icherisheher, Gers St. 6A, 1095 Baku (Ambasada će biti otvorena i u subotu, 25. decembra, od 09.00 do 17.00 časova);
  • putem redovne pošte, na gore navedenu adresu;
  • putem imejla: serbianembassy.baku@azeurotel.com;
  • putem faksa, na broj: +994 12 492 51 72.

Uz čitko popunjen i potpisan obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu, potrebno je dostaviti i čitlјivu kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

Mole se birači da, pre podnošenja zahteva, provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, što se može učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) i registarskog broja lične karte, preko javnog portala Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije (MDULS), odnosno putem sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs.

U slučaju da lice nije upisano u birački spisak, potrebno je Ambasadi Republike Srbije podneti zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, uz koji se, istovremeno, podnosi i zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

Obrazac Zahteva za upis u Jedinstveni birački spisak možete preuzeti putem sledećeg linka:
Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak

Ukoliko bude dovolјno prijavlјenih birača, Republička izborna komisija (RIK) će doneti odluku o otvaranju biračkog mesta u Ambasadi Republike Srbije u Bakuu.

Više informacija o ostvarivanju biračkog prava na predstojećem referendumu, kao i o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije koji je predmet glasanja, možete pronaći putem sledećih linkova:

Odluka o raspisivanju republičkog referenduma

Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na republičkom referendumu

Akt o promeni Ustava Republike Srbije sa obrazloženjem