Printer Friendly Version 05. децембар 2021. године @ 6 December 2021 07:18 AM

Обавештење о начину гласања држављана Републике Србије који бораве у иностранству на предстојећем републичком референдуму

Амбасада Републике Србије у Бакуу обавештава држављане Републике Србије који живе у иностранству да је председник Народне скупштине Републике Србије расписао за 16. јануар 2022. године републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије.

Право да гласају на наведеном референдуму имају и сви пунолетни држављани Републике Србије који бораве у иностранству, са пребивалиштем у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Сви држављани Републике Србије који бораве у Републици Азербејџан, а желе да искористе своје бирачко право, треба да, до поноћи 25. децембра 2021. године (по локалном времену у Републици Србији), поднесу захтев Амбасади Републике Србије у Бакуу да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем референдуму гласати у иностранству.

Образац наведеног захтева можете преузети путем следећег линка:
Захтев за упис у БС податка да ће бирач гласати у иностранству

Захтев се може поднети на следеће начине:

  • лично, у Амбасади Републике Србије у Бакуу, која се налази на адреси: Icherisheher, Gers St. 6A, 1095 Baku (Амбасада ће и у суботу, 25. децембра, бити отворена од 09.00 до 17.00 часова);
  • путем редовне поште, на горе наведену адресу;
  • путем имејла: serbianembassy.baku@azeurotel.com;
  • путем факса, на број: +994 12 492 51 72.

Уз читко попуњен и потписан образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

Моле се бирачи да, пре подношења захтева, провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, што се може учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) и регистарског броја личне карте, преко јавног портала Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије (МДУЛС), односно путем следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs.

У случају да лице није уписано у бирачки списак, потребно је Амбасади Републике Србије поднети захтев за упис у јединствени бирачки списак, уз који се, истовремено, подноси и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

Образац Захтева за упис у Јединствени бирачки списак можете преузети путем следећег линка:
Захтев за упис у Јединствени бирачки списак

Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија (РИК) ће донети одлуку о отварању бирачког места у Амбасади Републике Србије у Бакуу.

Више информација о остваривању бирачког права на предстојећем референдуму, као и о Акту о промени Устава Републике Србије који је предмет гласања, можете пронаћи путем следећих линкова:

Одлука о расписивању републичког референдума

Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму

Акт о промени Устава Републике Србије са образложењем