Printer Friendly Version 26. jul 2021. godine @ 11 August 2021 10:44 AM

Intenzivirati ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Bakuu sa ministrom ekonomije Azerbejdžana Mikailom Džabarovim.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi veoma dobri, da ih karakterišu sadržajne političke i prijateljske veze i uzajamna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i da postoji značajan prostor i potencijal za unapređenje ekonomske saradnje.

Selaković je izrazio uverenje da će se u narednom periodu dodatno intenzivirati politički dijalog na najvišem i visokom nivou, a time strateški odnosi dve zemlje učiniti dinamičnijim i boljim. U tom kontekstu, prema njegovim rečima, predstojeća poseta predsednika Alijeva Srbiji u oktobru biće istorijska za političku saradnju, ali i zamajac za jačanje privrednih odnosa.

Sagovornici su razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje i saglasili se da postoje potencijali za njeno jačanje u brojnim oblastima, posebno izdvojivši poljoprivredu, građevinu, saobraćaj, energetiku, informacione tehnologije.

Selaković je istakao da u robnoj razmeni sa Azerbejdžanom naša zemlja beleži suficit, izrazivši uverenje da će nivo razmene nastaviti da raste, ali i ocenio da je potrebno raditi na jačanju kontakata privrednika dve zemlje. Smatra da bi vizna liberalizacija i direktna avio-linija Beograd-Baku u mnogome podstakli jačanje ekonomske saradnje.

Ovom prilikom, Selaković je pozvao azerbejdžanske privrednike da investiraju u srpsku privredu i poručio da dosadašnja iskustva sa stranim investitorima pokazuju da je Vlada Srbije pouzdan i dobar partner.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na pozivu azerbejdžanskih prijatelja i partnera srpskim kompanijama na učešću u rekonstrukciji u postkonfliktim područjima u toj zemlji, poručivši da su privrednici iz Srbije iskazali interesovanje, te da očekuje da će odziv biti dobar i shodno kapacitetima naše privrede.

Takođe, ministar je naglasio da Srbija izuzetan značaj pridaje radu Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, kao i da smo spremni da zajedničkim naporima učinimo sve da njen rad postane opipljiv i koristan za građane naših država. Izrazio je zadovoljstvo što će sutra biti održano njeno šesto zasedanje, potom i poslovni forum na kojem će učestvovati srpski i azerbejdžanski privrednici, očekujući da je to šansa za dobre i vidljive rezultate i da će tom prilikom biti postignuti i konkretni dogovori.