Printer Friendly Version 26. јул 2021. године @ 29 July 2021 06:50 AM

Интензивирати економску сарадњу Србије и Азербејџана


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бакуу са министром економије Азербејџана Микаилом Џабаровим.

Министар Селаковић је констатовао да су билатерални односи веома добри, да их карактеришу садржајне политичке и пријатељске везе и узајамна подршка територијалном интегритету и суверенитету, као и да постоји значајан простор и потенцијал за унапређење економске сарадње.

Селаковић је изразио уверење да ће се у наредном периоду додатно интензивирати политички дијалог на највишем и високом нивоу, а тиме стратешки односи две земље учинити динамичнијим и бољим. У том контексту, према његовим речима, предстојећа посета председника Алијева Србији у октобру биће историјска за политичку сарадњу, али и замајац за јачање привредних односа.

Саговорници су разговарали о унапређењу економске сарадње и сагласили се да постоје потенцијали за њено јачање у бројним областима, посебно издвојивши пољопривреду, грађевину, саобраћај, енергетику, информационе технологије.

Селаковић је истакао да у робној размени са Азербејџаном наша земља бележи суфицит, изразивши уверење да ће ниво размене наставити да расте, али и оценио да је потребно радити на јачању контаката привредника две земље. Сматра да би визна либерализација и директна авио-линија Београд-Баку у многоме подстакли јачање економске сарадње.

Овом приликом, Селаковић је позвао азербејџанске привреднике да инвестирају у српску привреду и поручио да досадашња искуства са страним инвеститорима показују да је Влада Србије поуздан и добар партнер.

Шеф српске дипломатије захвалио је на позиву азербејџанских пријатеља и партнера српским компанијама на учешћу у реконструкцији у постконфликтим подручјима у тој земљи, поручивши да су привредници из Србије исказали интересовање, те да очекује да ће одзив бити добар и сходно капацитетима наше привреде.

Такође, министар је нагласио да Србија изузетан значај придаје раду Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу, као и да смо спремни да заједничким напорима учинимо све да њен рад постане опипљив и користан за грађане наших држава. Изразио је задовољство што ће сутра бити одржано њено шесто заседање, потом и пословни форум на којем ће учествовати српски и азербејџански привредници, очекујући да је то шанса за добре и видљиве резултате и да ће том приликом бити постигнути и конкретни договори.