Printer Friendly Version понедељак, 11.05.2020.г. @ 13 May 2020 08:35 AM

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! 

 

Избори на народне посланике Народне скупштине Републике Србије - обавештење

 

Председник Републике Србије је, 10. маја 2020.године, донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, којој је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Амбасада Републике Србије у Бакуу обавештава држављане Р. Србије, који желе да остваре своје бирачко право на предстојећим изборима за народне посланике, расписаним за 21. јун 2020.године, да најкасније до 30. маја 2020.г. могу поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећм изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у ЈБС података да ће бирач гласати у иностранству може се преузети Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству

Захтев за упис у ЈБС у Р. Србији (за лица која нису уписана у бирачки списак), може се преузети Захтев за упис у Јединствени бирачки списак

 

Читко попуњен и својеручно потписан форумулар захтева, заједно са копијом идентификационог документа издатог од надлежног органа Р. Србије (пасош и/или лична карта), грађани Р. Србије у Бакуу, могу поднети лично у просторијама Амбасаде или послати на мејл: serbianembassy.baku@azeurotel.com

Захтеви се могу поднети сваког дана (укључујући и викенд), најкасније до 30. маја 2020.године (до поноћи, локално време у Р. Србији(.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електрониским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на интернет страници : http://upit.birackispisak.gov.rs/

 
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
 
Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштава да ниједан државни орган Републике Србије не стоји иза сајта http://www.hocudaglasam.com , на ком се наводи да грађани Р. Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.
 
Званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана је Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку и подразумева искључиво подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Р. Србије.
 
Овим путем упозоравамо све грађане на опрез због појаве незваничних начина пријављивања и остављања личних података будући да постоји могућност злоупотребе истих.