Printer Friendly Version Уторак 01. мај, 2018. године @ 1 May 2018 11:51 AM

             Обавештавамо грађане да су донети Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана (објављени у Службеном гласнику Републике Србије, број 24/2018 од 26.3.2018. године), ступили на снагу дана 3.4.2018. године.

             Допунама Закона о држављанству, чланом 3. прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављланин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31. децембра 2016. године и на дан подношења захтева, има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев за подношење може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу наведеног закона, односно 3.4.2019. године.

 

За подношење захтева по члану 3. Закона о допунама закона о држављанству Републике Србије, потребна су следећа документа:

1. Извод из матичне књиге рођених по месту рођења, не старији од годину дана и копија извода (добија се искључиво у матичној канцеларији у месту рођења, не признају се изводи из посебних књига).

2. Извод из матичне књиге венчаних, не старији од годину дана и копија извода (добија се у матичној канцеларији у месту закључења брака). За брачне другове потребно је доставити два оргинала и две фотокопије извода)

3. Уверење о држављанству неке од држава насталих на територији СФРЈ, не старије од годину дана и копија уверења

4. Две копије личног документа са фотографијом (копије документа се не оверавају)

За пријем захтева по овом правном основу, потребно је да подносилац, захтева попуни образац број 6. захтева за пријем у држављанство Републике Србије и потпише изјаву да Републику Србију сматра својом државом (формулари се добијају у амбасади).