Printer Friendly Version Увођење лица рођених 1999.године у евиденцију војних обавезника и Јавни оглас за пријаву кандидата за служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре @ 25 January 2017 08:26 AM

 У току јануара почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упуђен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет.

Увођење у војну евиденцију могуће је у свим центрима Министарства одбране за локалну самоуправу, сваког радног дана у времену од 9 до 15 часова. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани  појединачни позиви свима који се нису одазвали.

Младићи који живе у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у најближем дипломатско-конзуларном представништву у земљи боравка.

Они који се  не одазову позиву за упис у војну евиденцију подлежу прекршајној одговорности по члану 126. Закона о војној, радној и материјалној обавези. Истовремено, ако војни обвезници на извше своју законску обавезу, а то је да буду уведени увојну евиденцију, територијални органи Министарства одбране не могу им издати потврду -уверење о регулисаној војној обавези, потребу за одобрења боравка у иностранству или отпуст из држављанства.

За све  оне који то желе , после евидентирања, омогућено је добровољно служење војног  рока, а касније  и напредовање у професионалном саставу Војске Србије. Тиме стичу бројне предности, међу којима је и могућност заснивања сталног радног односа.

У вези пријаве за добровољно служење војног рока са оружјем, обсвештавамо и да је Министарство одбране  07.11.2016. објавило следећи јавни оглас за пријаву кандидата за добровољно лужење војног рока са оружјем и кандидата зан слусаоце курса за резервне официре:

На основу Одлуке о обустави обавезе служења војног рока (Службени гласник РС,  број 95/10), члана 135. ст. 4. 5.  Закона о војној, радној и материјалној обавези (Службени гласник РС, бр 88/09 и 95/10) и члана  3. Уредбе о начину и поступку добровољног служења војног рока (Службени гласник РС, број 7/11), Министарство одбране објављује

                                                          Ј А В Н И О Г Л А С
    за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем
        и кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије

1. Право пријављивања кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре

На добровољно служење војног рока са оружјем у Војсци Србије могу се пријавити кандидати мушког и женског пола који у 2017. години навршавају од 19 до 30 година живота.

Општи услови :
- да је држављанин Републике Србије
-Да није осуђен на казну малолетничког затвора или безусловно на казну затвора због кривичног дела (док казну на издржи или не буде пуштен на условни отпуст):
-да се не води кривични поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности
-да је здраствено способан за војну обавезу
-да није одслужио војни рок са оружјем и да има место пребивалишта на територији  Републике Србије.

Поред општих, кандидат за слусаоца курса за резервне официре мора испуњавати и следеће услове:
-да има завршене основне академске студије односно основне струковне студије од значаја за Војску Србије;
-да испуњава услове прописане за регруте који се упућују  у посебне јединице Војске Србије  и да има позитивну безбедносну проверу.

2. Подношење пријава и потребна документација за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије

Пријаву кандидат подноси центру Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта.

Кандидат који има боравиштеу иностранству пријаву може поднети надлежном дипломатско-конзуларном  представништу  Републике Србијен у иностранству. Образац пријаве кандидат добија у центру Министарства одбране за локалну самоуправу.

Кандидат који се пријавио за добровољно служење војног рока са оружјем, дужан је да испуни образац пријаве и приложи: фотокопију дипломе о завршеној школи ( оргинал докумената на увид) и биографију.
Кандидат за слушаоца курса за резервне официре уз пријаву прилаже и следеће доказе: уговор са Министарством одбране о стипендирању, ако је био војни стипендиста и писану сагласност за безбедносну проверу за упућивање у посебне јединице Војске Србије.