Printer Friendly Version Грађевинска индустрија носилац привредног развоја @ 8 November 2016 12:32 PM

Београд, 7. новембар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је за време мандата ове владе изграђено више од 100 километара путева, уз очекивање да ће до краја мандата бити отворено још приближно 200 километара саобраћајница.

Вучић је у интервјуу за Радио-телевизију Србије (РТС) поручио да морамо да развијамо грађевинску индустрију како бисмо остварили најбоље могуће резултате.

Он је, када је реч о аутопуту од Љига до Прељине, објаснио да је тај пут урађен по светским стандардима и да је у прва три часа од када је пуштен у саобраћај више од 2.000 возила прошло у оба смера.

Остају да се ураде још три деонице, од којих су две већ уговорене са кинеском компанијом "Шандонг", објаснио је премијер и навео да су у питању деонице Обреновац–Уб, Лајковац–Љиг и Обреновац–Сурчин.
    
Вучић је најавио да ће за десет дана бити отворена деоница Коридора 10 од Просека до Банцарева, у дужини од 12 километара, као и деоница Пирот–Димитровград.

Он је изнео очекивање да ће остатак пута бити завршен за мање од годину дана, и додао да зато инсистира и на изградњи аутопута Ниш–Приштина, јер би тиме Ниш постао центар региона.

Наредне године, како је додао, биће приведен крају пројекат аутопута Нови Сад–Рума–Шабац, након чега ће почети изградња ове саобраћајнице.

Истовремено, премијер је прецизирао да у овом тренутку имамо суфицит у висини од 34,3 милиона евра, а било је планирано да имамо дефицит.

Скупштина Србије је изгласала да ове године имамо 122 милијарде динара, односно милијарду евра дефицита. То је оно са чим је и ММФ био задовољан. Тренутно имамо суфицит од 34,3 милиона евра, а све камате, оне најтеже, платили смо у марту, јулу и октобру, навео је он.

Према његовим речима, без дана кашњења су измирена сва дуговања, укључујући и 100 милиона евра Лондонском клубу, као и 20 милиона евра нашим банкама.
 

Јавни дуг је у номиналном износу за 240 милиона мањи у поређењу са 2012. годином, указао је премијер и напоменуо да и ММФ и Светска банка оцењују да је јавни дуг под контролом.

Такође, како је додао, од јануара наредне године за 74 одсто пензионера пензије ће бити веће него што су их икада имали.

Повећање плата у јавном сектору неким категоријама ће донети 36.000 до 40.000 динара већа примања годишње, што је оно што држава реално може да издвоји, док је све остало у домену обећања која се реално не могу остварити.

Вучић је истакао да је повећање пензија од 1,5 до 1,7 одсто, плата у јавном сектору за 5,2 одсто у просеку, једнократна давања од пет до шест хиљада динара пензионерима, као и повећање минималца омогућено искључиво чињеницом да имамо здраве јавне финансије.