Printer Friendly Version Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Републику Србију @ 9 October 2015 05:38 AM

 Поводом повећаног доласка избеглица на територију Републике Србије, имајући у виду изражено  интересовање појединих страних влада, невладиних организација и привредних организација из иностранства да донирају финансијску и материјалну помоћ Републици Србији,  неопходну  за обезбеђење бољих услова за привремени прихват и смештај избеглица и миграната.Обавештавамо вас о актуелној ситуацији:

На путу ка Европској Унији из угрожених подручја у Србију је до сада ушло око 170.000 избеглица. Република Србија  због тога трпи велики миграторни притисак, јер највећи број илегалних миграната у Србију улази преко територије земаља чланица Европске Уније. Србија према мигрантима поступа у складу са међународним правом на хуман и достојанствен начин обезбеђујући им храну, воду, смештај, као и медицинску помоћ.

Влада Републике Србије предузела је низ конкретних мера у циљу решавања настале ситуације. Оформљена је Радна група за решавање мешовитих миграторних токова на нивоу министара, усвојен је План реаговања у случају прилива већег броја миграната, који је ЕУ увела као обавезу Р. Србији. Отворени су Прихватни центри у Прешеву и Кањижи. Из буџетра су издвојена средства локалним самоуправама на територијама оних општина где је највећи број и најдуже задржавање миграната. Врши се регистрација миграната који уђу на територију Р. Србије узимањем личних података и отисака прстију.
Како предстоји зимски период, а Република Србија у овом тренутку нема довољне капацитете за прихват и смештај већег броја миграната,  планирано је обезбеђење неопходне опреме и добара, како би се обезбедио хуманији смештај избеглицама у наредном периоду.
У том смислу Влада Републике Србије упутила је апел преко својих дипломатско-конзуларних представништава у иностранству свим  заинтересованим институцијама и људима добре воље  да помогну у прикупљању хуманитерне помоћи.

Доннаторска средства се могу уплатити на следеће рачуне:

Динарски наменски подрачун код Управе за Трезор за помоћ мигрантима: 840-0000003961721-84-Генерални секретаријат Владе-Донаторска средства за мигранте.

Девизни наменски мултивалутни рачун код Народне банке Србије Министарство финансија-Управа за трезор-наменски мултивалутни девизни рачун за уплату средстава за прикупљање донаторске и хуманитарне  помоћи за мигранте:

01-504642-100193230-000000-0000

ИБАН КОД: RS35908504642019323074