Printer Friendly Version Четврто заседање Међувладине Комисије Р.Србије и Азербејџан Р. @ 1 October 2015 10:02 AM

Баку, 28. септембар 2015. године

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим о унапређењу укупних билатералних односа двеју земаља.

Саговорници су том приликом констатовали да су односи између две државе на нивоу стратешког партнерства, као и да је потребно додатно унапредити сарадњу на привредном плану како би и она пратила одличне резултате на политичком пољу.

Први кораци у том правцу, како су указали, могли би бити успостављање авио-линије Београд–Баку, као и наставак визне либерализације.

Саговорници су оценили да би то значајно допринело успостављању чвршћих и редовнијих контаката међу пословним људима и компанијама Србије и Азербејџана.

У разговору је било речи и о пројектима у области енергетике, инфраструктуре, пољопривреде и телекомуникација, у којима, како је оцењено, постоји велики простор за даље унапређење сарадње и нове азербејџанске инвестиције.

Председник  Алијев је с тим у вези истакао да су поједине азербејџанске компаније заинтересоване за приватизацију српских фирми из области прехрамбене индустрије, уз напомену да важни инфраструктурни пројекти у Србији могу бити финансирани из веома повољних кредита Нафтног фонда Азербејџана.

Потпреседник Владе  Расим Љајић је током дана, заједно са министром економије и индустрије Азербејџана Шахином Мустафајевим, председавао састанку Међувладине комисије за  трговину и економску сарадњу двеју земаља.У раду Комисије учествовала су и  четри државна секретара, те представник Привредне коморе Србије, Агенције за приватизацију, док је са Азербејџанске стране учествовало девет заменика министара  ресорних министастава.
Истовремено одржан је и састанак привредника из Р.Србије, из осам државних и приватних Компанија са  представницима  преко тридсет Компанија из Азербејџан Р.

Поред тога, он се састао и са премијером Артуром Расизадеом, министром комуникација и високих технологија Алијем Абасовим и министром културе и туризма Абулфазом Гарајевим.