Printer Friendly Version Predsedavajući OEBS-u Dačić u poseti Azerbejdžanu @ 4 June 2015 08:32 AM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, 1 juna 2015, posetio je  u Azerbejdžanu funkciji predsedavajućeg OEBS-U, čime ja započeo trodnevnu posetu misijama OEBS-a na Južnom Kavkazu, tokom koje je 2.juna boravio u Gruziji i 3 juna u Jermeniji. PPV I MSP I.Dačić primio je predsednik Azerbejdžanske Republike I.Alijev i predsednik Parlamenta Azerbejdžanske Republike O.Asadov, a poseban razgovor imao je sa MIP-om Azerbejdžanske Republike E.Mamadjarovom. Razgovarao je isa predstavnicima političkih partija i aerbejdžanskom zajednicom sa Nagorno-Karabaha.

Tokom razgovora u Bakuu PPV i MSP I.Dačić je izjavio da kao predsedavajući OEBS-a želi da napomene da je ovaj region od velikog značaja za stabilnost čitave Evrope, i uobičajeno je da predsedavajući poseti region, odnosno Azerbejdžan, Gruziju i Jermeniju. Ukazao je da želi osim posete i pomogne, a to znači da vidimo kako i na koji način da doprinesemo da se konflikt reši.Mi smo iz svog iskustva, iskustva Srbije, uvereni da je dijalog jedini način za rešavanje problema i da je neophodna politička volja svih strana da bi se do rešenja došlo. Izrazio je dobru volju Srbije, odnosno predsedavajućeg, da pruži dobr usluge, preko rada ličnih i specijalnih predstavnika i preko kopresedavajućih  Minske grupe, kako bi se došlo do rešewa prihvatljivih za sve strane. Pri tome neophodna je posvećenost i drugih, većih država tom pitanju, i važno je da se poštuje sporazum o prekidu vatre, o primirju koje je odavno postignuto, a na žalost ima i žrtava i ranjenih, istakao je PPV i MSP.
Takođe je, obećao je azerbejdžanskom ministru inostranih poslova E.Mamadjarovu da će razgovarati sa jermenskim MIP-om Nalbandijanom o pritanjima koja se tiču uhapšenih i nestalih lica, te inicijativama koje se tiču moguće liberanije koncepcije slobode kretanja u tom regionu.
Izrazio je uverenje , kao predsedavajući OEBS-u, da OEBS treba da bude partner svim zemljam u kojima je prisutan, da pomogne u rešavanju konflikata i podrži reforme, i samim tim bude koristan faktor u svim zemljama gde se nalazi. U Srbiji je OEBS prisutan već 20 godina i mi smo imali različita iskustva na tu temu. Srbija je jedna od zemalja koja je na svojoj koži osetila pitanje dvostrukih standarda i jedna je od zemalja koja je neko vreme čak i bila udaljena iz aktivnosti OEBS-a, a sada je zemlja predsedavajuća. Zato treba tražiti najbolji mogući način kako da se principi OEBS-a,  sadržani u Helsinškoj povelji, primene u praksi na jedan iskren način, bez dvostrukih standarda.
Govoreći o iskustvima Srbije, Dačić je rekao da je ona svakako posebno osetljiva na pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kako je Kosovo bilo primer za mnogo dvojnih standarda.
Posebno je podvukao da je najvažnije da postoji politička volja za rešavanje svih ovih pitanja na svim stranama, a ukoliko ona postojii.Organizacija, kojom trenutno Srbija predsedava, učiniće sve da pomogne u operacionalizaciji svih tih različitih ideja i pokušavaće da izradi jedno trajno rešenje ovog konflikta, koje bi bilo u interesu svih.
Ministar Dačić je u Bakuu istakao da su Srbija i Azerbejdžan prijateljske zemlje koje su strateški partneri, kao i to da postoji obostrana spremnost za razvijanje bileteralnih odnosa, od političkih ekonomskih, sportskih i kulturnih. Naglasio je činjenicu da će Azerbejdžan biti domaćin prvih Evropskih igara, na kojima će Srbija imati 132 učesnika, te da se očekuje dolazak predsednika Nikolića na otvaranje ovih igara.