Printer Friendly Version Председавајући ОЕБС-у Дачић у посети Азербејџану @ 3 June 2015 12:42 PM

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић,1 јуна 2015, посетио је Азербејџану функцији председавајућег ОЕБС-у, чиме је  започео тродневну посету мисијама ОЕБС-а на Јужном Кавказу, током које је 2. јуна боравио у Грузији и 3. јуна у Јерменији. ППВ и МСП И.Дачића примио је председник Азербејџанске Републике И.Алијев  ипредседник Парламента Азербејџанске Републике О.Асадов, а посебан разговор имао је са МИП-ом Азербејџанске РепубликеЕ.Мамадјаровом. Разговарао је и са представницима политичких партија и азербејџанском заједницом са Нагорно-Карабаха.

Током разговора у Бакуу ППВ и МСП И.Дачић је изјавио да као председавајући ОЕБС-а жели да напомене да је овај регион од великог значаја за стабилност читаве Европе, и уобичајено је да председавајући посети регион, односно Азербејџан, Грузију и Јерменију. Указао је да жели да осим посете и помогне, а то значи да видимо како и на који начин да допринесемо да се конфликт реши. Ми смо из свог искуства, искуства Србије, уверени да је дијалог једини начин за решавање проблема и да је неопходна политичка воља свих страна да би се до решења дошло.Изразио је добру вољу Србије, односно председавајућег, да пружи добре услуге, преко рада личних и специјалних представника и преко копредседавајућих Минск групе, како бисе дошло до решења прихватљивих за све стране. При томе неопходна је посвећеност и других, већих држава том питању, и важно је да се поштује споразум о прекиду ватре, о примирју које је одавно постигнуто, а нажалост има и жртава и рањених, истакао је ППВ и МСП.
Такође, обећао је азербејџанском министру иностраних послова Е.Мамадјарову да ће разговарати са јерменским МИП-ом Налбандијаном о питањима која се тичу ухапшених и несталих лица, те иницијативама које се тичу могуће либералније концепције слободе кретања у том региону.
Изразиоје своје уверење, као председавајући ОЕБС-у, да ОЕБС треба да буде партнер свим земљама у којима је присутан, да помогне у решавању конфликата и подржи реформе, и самим тим буде користан фактор у свим земљама где се налази. У Србији је ОЕБС присутан већ 20 година и ми смо имали различита искуства на ту тему. Србија је једна од земаља која је на својој кожи осетила питање двоструких стандарда и једна је од земаља која је неко време чак и била удаљена из активности ОЕБС-а, а сада је земља председавајућа. Зато треба тражити најбољи могући начин како да се принципи ОЕБС-а, садржани у Хелсиншкој повељи, примене и у пракси на један искрен начин, без двоструких стандарда."
Говорећи о искуствима Србије, Дачић је рекао да је она свакако посебно осетљива на питање територијалног интегритета и суверенитета, како је Косово било пример за много двојних стандарда.
Посебно је подвукао да је најважније да постоји политичка воља за решавање свих ових питања на свим странама, а уколико она постоји. Организација, којом тренутно Србија председава, учиниће све да помогне у операционализацији свих тих различитих идеја и покушаће да изради једно трајно решење овог конфликта, које би било у интересу свих.
Министар Дачић је у Бакуу истакао да су Србија и Азербејџан пријатељске земље које су стратешки партнери, као и то да постоји обострана спремност за развијање билатералних односа, од политичких до економских, спортских и културних. Нагласио је чињеницу да ће Азербејџан бити домаћин првих Европских игара, на којима ће Србија имати 132 учесника, те да се очекује долазак председника Николића на отварање ових игара.