Printer Friendly Version Успостављање вишег нивоа сарадње са Азербејџаном @ 16 April 2015 06:25 AM

 Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, 15 априла, да је веома задовољан искреним и пријатељским односом са Азербејџаном, и истакао да је посета тој земљи отворила прилике за још бољу сарадњу, нове инвестиције и инфраструктурне пројекте.

Вучић је у обраћању новинарима на крају дводневне посете Бакуу, где је разговарао са државним врхом Азербејџана и представницима великих компанија из те земље, оценио да је делегација Србије оставила добар утисак.

Он је нагласио да наша земља има велику прилику да направи добар посао и да развије још бољу сарадњу са том земљом, али и напоменуо да то пре свега зависи од нас и наше одговорности и посвећености.

У Бакуу су покренута конкретна питања, с обзиром на то да је делегација Србије дошла са списком компанија за приватизацију како би озбиљне азербејџанске компаније показале интерес за неку од њих, навео је премијер.

Део представника Азербејџана допутоваће следеће недеље у Београд, најавио је он и истакао да би за Србију било од велике важности да се било који од пројеката о којима је разговарано реализује.

Према његовим речима, решавање питања хемијских комбината покренуто је са мртве тачке, а разговарано је и о учешћу Азербејџана у приватизацији српских пољопривредних комбината.

Вучић је указао на то да су фирме из те земље веома успешне у изградњи путева, и истакао да је једина деоница у Србији чија изградња не касни управо деоница Љиг–Прељина, коју гради фирма "Азвирт", а која може бити завршена и пре планираног рока.

Премијер је саопштио да је током дводневне посете разговарано и о будућим инфраструктурним пројектима, и изразио уверење да ће председник Азербејџана Илхам Алијев до краја године посетити Београд, и да ће заједно моћи да обиђу завршне радове на деоници аутопута Љиг–Чачак.

Србија улагањем у капиталне инвестиције подиже бруто домаћи производ, а решавање проблема инфраструктуре један је од предуслова за здраву економију, поновио је он.

Вучић се раније данас састао и са руководством компаније "Азвирт", која у Србији ради на изградњи Коридора 11.