Printer Friendly Version Uspostavljanje višeg nivoa saradnje sa Azerbejdžanom @ 16 April 2015 06:22 AM

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, 15 априла, da je veoma zadovoljan iskrenim i prijateljskim odnosom sa Azerbejdžanom, i istakao da je poseta toj zemlji otvorila prilike za još bolju saradnju, nove investicije i infrastrukturne projekte.

Vučić je u obraćanju novinarima na kraju dvodnevne posete Bakuu, gde je razgovarao sa državnim vrhom Azerbejdžana i predstavnicima velikih kompanija iz te zemlje, ocenio da je delegacija Srbije ostavila dobar utisak.

On je naglasio da naša zemlja ima veliku priliku da napravi dobar posao i da razvije još bolju saradnju sa tom zemljom, ali i napomenuo da to pre svega zavisi od nas i naše odgovornosti i posvećenosti.

U Bakuu su pokrenuta konkretna pitanja, s obzirom na to da je delegacija Srbije došla sa spiskom kompanija za privatizaciju kako bi ozbiljne azerbejdžanske kompanije pokazale interes za neku od njih, naveo je premijer.

Deo predstavnika Azerbejdžana doputovaće sledeće nedelje u Beograd, najavio je on i istakao da bi za Srbiju bilo od velike važnosti da se bilo koji od projekata o kojima je razgovarano realizuje.

Prema njegovim rečima, rešavanje pitanja hemijskih kombinata pokrenuto je sa mrtve tačke, a razgovarano je i o učešću Azerbejdžana u privatizaciji srpskih poljoprivrednih kombinata.

Vučić je ukazao na to da su firme iz te zemlje veoma uspešne u izgradnji puteva, i istakao da je jedina deonica u Srbiji čija izgradnja ne kasni upravo deonica Ljig–Preljina, koju gradi firma "Azvirt", a koja može biti završena i pre planiranog roka.

Premijer je saopštio da je tokom dvodnevne posete razgovarano i o budućim infrastrukturnim projektima, i izrazio uverenje da će predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev do kraja godine posetiti Beograd, i da će zajedno moći da obiđu završne radove na deonici autoputa Ljig–Čačak.

Srbija ulaganjem u kapitalne investicije podiže bruto domaći proizvod, a rešavanje problema infrastrukture jedan je od preduslova za zdravu ekonomiju, ponovio je on.

Vučić se ranije danas sastao i sa rukovodstvom kompanije "Azvirt", koja u Srbiji radi na izgradnji Koridora 11.