Printer Friendly Version Мајa Гојковић председница НС РС у посети Азербејџану @ 13 December 2014 09:50 AM

Од 10. до 12. децембра 2014. године, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић посетила је Републику Азербејџан. То је прва посета председника Парламента Републике Србије од успостављања дипломатских односа између две земље.


Делегацију, на челу са председницом М. Гојковић, примио је председник Републике Азербејџан Илхам Алијев. Односе између две земље оценио је пријатељским и изразио задовољство високим нивоом билатералних политичких односа.
Размењена су мишљења о даљем развоју сарадње између две земље, за које постоје добри темељи за развој сарадње у свим областима.
Република Србија је посебно заинтересована за развој економске сарадње и инвестирање у српску привреду, истакла је М. Гојковић. Захвалила се на подршци Р. Азербејџан територијалном интегритету Р. Србије и нашем ставу у ЈПН Косова. Поновила наш став о територијалном интегритету Р. Азербејџан и подршци Р. Србије мирном регулисању азербејџанско-јерменског конфликта.
Председник Алијев је поновио принципијелни став Р. Азербејџан о подршци Р. Србији у односу на статус Косова и захвалио на позицији Р. Србије у вези са нагорно-карабашким конфликтом.


На састанку са председником Мили Меџлиса Октајем Асадовим, председница Народне скупштине М. Гојковић, разговарала је о перспективама сарадње два парламента и укупним билатералним односима две земље. На састанку су размењена мишљења о политичким и економским односима. Истакнут је значај даљег проширења сарадње у свим областима. Размењена су мишљења о конфликтним регионима, посебно о нагорно-карабашком конфликту и ситуацији на Косову, као и улози Р. Србије као председавајућег ОЕБС.


Председница Народне скупштине М. Гојковић срела се са премијером Р. Азербејџан Артуром Раси-задеом. Оцењено је да постоје реални услови за даљи развој билатералних односа у свим областима. Премијер је информисао М. Гојковић о стању и степену економског развоја Р. Азербејџан и азербејџанско-јерменском конфликту.