Printer Friendly Version Maja Gojković, predsednica NS RS u poseti Azerbedžanu @ 13 December 2014 09:46 AM

Od 10. do 12. decembra 2014. godine, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković posetila je Republiku Azerbejdžan. To je prva poseta predsednika Parlamenta Republike Srbije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.


Delegaciju, na čelu sa predsednicom M. Gojković, primio je predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev. Onose između dve zemlje ocenio je prijateljskim i izrazio zadovoljstvo visokim nivoom bilateralnih političkih odnosa.
Razmenjena su mišljenja o daljem razvoju saradnje između dve zemlje, za koju postoje dobri temelji za razvoj saradnje u svim oblastima.
Republika Srbija je posebno zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje i investiranje u srpsku privredu, istakla je M. Gojković. Zahvalila se na podršci R. Azerbejdžan teritorijalnom integritetu R. Srbije i našem stavu o JPN Kosova. Ponovila naš stav o teritorijalnom integritetu R. Azerejdžan, i podršci R. Srbije mirnom regulisanju azerbejdžansko-jermenskog konflikta.
Predsednik Alijev je ponovio principijelni stav R. Azerbejdžan o podršci R. Srbiji u odnosu na status Kosova i zahvalio na poziciji R. Srbije u vezi sa nagorno-karabaškim konfliktom.

Na sastanku sa рredsednikom Mili Medžlisa Oktajom Asadovim, рredsednica Narodne skupštine Maja Gojković, razgovarala je o perspektivama saradnje dva parlamenta i o ukupnim bilateralnim odnosima dve zemlje. Na sastanku su razmenjena mišljenja o političkim i ekonomskim odnosima. Istaknut je značaj daljeg proširenja saradnje u svim oblastima. Razmenjena su mišljenja o konfliktnim regionima, posebno o nagorno-karabaškom konfliktu i situaciji na Kosovu, kao i ulozi R. Srbije kao predsedavajućeg OEBS.

Predsednica Narodne skupštine M. Gojković srela se sa premijerom R. Azerbejdžan, Arturom Rasi-zadeom. Ocenjeno je da postoje realni uslovi za dalji razvoj bilateralnh odnosa u svim oblastima. Premijer je inforisao M. Gojkovic o stanju i stepenu ekonomskog razvoja R. Azerbejdžan i azerbejdžansko-jermenskom konfliktu.