Printer Friendly Version Ministar Dačić u zvaničnoj poseti Azerbejdzanu @ 13 September 2014 06:53 PM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je bio u zvaničnoj poseti Republici Azerbejdzan, sastao se juče sa najvišim državnim zvaničnicima te zemlje.


Šef srpske diplomatije razgovarao je sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom, premijerom Arturom Rasizadeom, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Elmarom Mamadjarovom.

U razgovoru sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom potvrđen je visok nivo saradnje i razumevanja između dve zemlje i podvučen obostrani interes za dalje unapređenje odnosa u svim oblastima.

Tokom susreta sa predsednikom Vlade Azerbejdzana Arturom Rasizadeom ocenjeno je da je privredna saradnja dve zemlje daleko ispod njihovih interesa i potencijala, te da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena jačanju trgovinsko-ekonomskih i energetskih veza dve zemlje.
U sadržajnom razgovoru sa šefom diplomatije Azerbejdzana Elmarom Mamadjarovom razmotrena su najvažnija pitanja iz oblasti bilateralne saradnje, a obe strane ukazale su na potrebu nastavka rada na kompletiranju ugovorno-pravne baze i jačanju ekonomskih veza. Tokom razgovora, posebna pažnja posvećena je najaktuelnijim međunarodnim temama
Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanaka, ministar Dačić istakao je da su Srbija i Azerbejdzan prijateljske zemlje i da, bez obzira na težnju ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija, takođe, želi da izgrađuje dobre odnose sa zemljama koje nisu članice EU
On je ponovio da saradnju dve zemlje treba razvijati u svim segmentima, od političkih, preko ekonomskih, do kulturnih, sportskih i obrazovnih. „Radićemo dalje na implementaciji Deklaracije o Strateškom partnerstvu između Azerbejdzana i Srbije", rekao je Dačić i istakao da ekonomska saradnja dve zemlje još nije na visokom nivou, čemu u narednom periodu treba posvetiti značajnu pažnju.

Ministar je podsetio da azerbejdzanska preduzeća, zajedno sa srpskim, uspešno realizuju izgradnju deonice autoputa u Srbiji. „Takođe, otvoreni smo da razgovaramo o drugim projektima, investicijama, učešću azerbejdzanskih kompanija u privatizacionom procesu u Srbiji ili drugim investicijama", rekao je Dačić i najavio da će uskoro biti održani biznis forum i sednica međudržavnog mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje.
Napominjući da će predsedavanje OEBS sledeće godine biti veliki izazov za Srbiju, imajući u vidu akteulnu političku i bezbednosnu situaciju u Evropi, Dačić je naglasio da će se truditi da maksimalno i konstruktivno doprinese pronalaženju mirnih rešenja za konflikte koji postoje.
„Kao predsedavajući OEBS, želim ozbiljno da se bavim tim temama i doprinesem rešenju svih tih konflikata, a to je velika odgovornost za Srbiju", istakao je šef srpske diplomatije.
„Visoko cenimo stav Azerbejdzana o teritorijalnom integritetu Srbije i stav da se politička pitanja moraju rešavati dijalogom, kao i da se pitanje teritorijalnog integriteta ne može rešavati silom", rekao je Dačić dodajući da Srbija iz svog iskustva zna da je dijalog jedini pravac za rešenje sukoba.