Printer Friendly Version Министар Дачић у званичној посети Азербејџану @ 13 September 2014 06:49 PM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, који је био у званичној посети Републици Азербејџан, 9. и 10. септембра 2014. године, састао се са највишим државним званичницима те земље.

Dacic-1

Шеф српске дипломатије разговарао је са председником Азербејџана Илхамом Алијевом, премијером Артуром Расизадеом, као и са својим колегом, министром иностраних послова Елмаром Мамадјаровом.

AliyevУ разговору са председником Азербејџана Илхамом Алијевом потврђен је висок ниво сарадње и разумевања између две земље и подвучен обострани интерес за даље унапређење односа у свим областима.

RasizadeТоком сусрета са председником Владе Азербејџана Артуром Расизадеом оцењено је да је привредна сарадња две земље далеко испод њихових интереса и потенцијала, те да ће у наредном периоду посебна пажња бити посвећена јачању трговинско-економских и енергетских веза две земље.

MSPУ садржајном разговору са шефом дипломатије Азербејџана Елмаром Мамадјаровом размотрена су најважнија питања из области билатералне сарадње, а обе стране указале су на потребу наставка рада на комплетирању уговорно-правне базе и јачању економских веза. Током разговора, посебна пажња посвећена је најактуелнијим међународним темама.

На конференцији за новинаре одржаној након састанака, министар Дачић истакао је да су Србија и Азербејџан пријатељске земље и да, без обзира на тежњу ка чланству у Европској унији, Србија, такође, жели да изграђује добре односе са земљама које нису чланице ЕУ.Он је поновио да сарадњу две земље треба развијати у свим сегментима, од политичких, преко економских, до културних, спортских и образовних.„Радићемо даље на имплементацији Декларације о стратешком партнерству између Азербејџана и Србије", рекао је Дачић и истакао да економска сарадња две земље још није на високом нивоу, чему у наредном периоду треба посветити значајну пажњу.

Министар је подсетио да азербејџанска предузећа, заједно са српским, успешно реализују изградњу деонице аутопута у Србији. „Такође, отворени смо да разговарамо о другим пројектима, инвестицијама, учешћу азербејџанских компанија у приватизационом процесу у Србији или другим инвестицијама", рекао је Дачић и најавио да ће ускоро бити одржани бизнис форум и седница међудржавног мешовитог комитета за економску сарадњу две земље.

Напомињући да ће председавање ОЕБС следеће године бити велики изазов за Србију, имајући у виду актеулну политичку и безбедносну ситуацију у Европи, Дачић је нагласио да ће се трудити да максимално и конструктивно допринесе проналажењу мирних решења за конфликте који постоје. „Као председавајући ОЕБС, желим озбиљно да се бавим тим темама и допринесем решењу свих тих конфликата, а то је велика одговорност за Србију", истакао је шеф српске дипломатије.

„Високо ценимо став Азербејџана о територијалном интегритету Србије и став да се политичка питања морају решавати дијалогом, као и да се питање територијалног интегритета не може решавати силом", рекао је Дачић додајући да Србија из свог искуства зна да је дијалог једини правац за решење сукоба.