Printer Friendly Version 21. septembra o.g. Ambasador Srbije NJ.E. Zoran Vajović posetio izbegličko naselje Hodžavend u Bejleganskom regionu Republike Azerbejdžan @ 26 September 2013 03:10 PM

Ambasadora Z.Vajovića u poseti izbegličkom naslju Hodžavend u Bejleganskom regionu, dočekao i pozdravio Načelnik regiona Ejvaz Huseinov. E.Huseinov je informisao Ambasadora Z.Vajovića o jermensko-azerbejdžanskom konfliktu i ratu oko Nagorno Karabaha, posedicama rata i naporima koji se preduzimaju da se poboljšaju uslovi života izbeglica i prinudno iseljenih lica iz regiona Hodžavend. On je objasnio, da je region Hodžavend okupiran od strane jermenske vojske 1992. godine. U ratu je poginulo 145 žitelja regiona a preko 300 su narušenog zdravlja od posledica rata. Izbegice iz Hodžavenda su raseljeni u 36 regiona. Za posednjih nekoliko godina je u susednom Bejleganskom regonu izgrađeno moderno izbegličko naselje i svakodnevno se unapređuju uslovi života izbeglica i prinudno rasljenih lica. Najveća želja svih izbeglica je da se vrate na svoju zemlju. E.Huseinov je sa žaljenjem, konstatovao, da Jermenija ne poštuje norme međunarodnog prava i implementaciju 4 rezolucije o Nagorno Karabahu koje je izglasao SB UN.

Ambasador Z.Vajović se zahvalio načelniku E.Huseinovu na dobrodošlici i informacijama o konfliktu oko Nagorno Karabaha. Naglasivši da se poseta realizuje uoči godišnjice okupacije Hodžavendskog regiona, ponovio je principijelne stavove Republike Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Azerbejdžan. U toku posete Ambasador je sa domaćinom posetio školu, bolnicu i porodicu palog borca u ratu.