Printer Friendly Version 21. септембра о.г. Амбасадор Србије Њ.Е. Зоран Вајовић посетио избегличко насеље Хоџавенд у Бејлеганском региону Републике Азербејџан @ 26 September 2013 02:50 PM

Амбасадора З.Вајовића у посети  избегличком насљу Хоџавенд у Бејлеганском региону, дочекао и поздравио Начелник региона Ејваз Хусеинов. Е.Хусеинов је информисао Амбасадора З.Вајовића о јерменско-азербејџанском конфликту и рату око Нагорно Карабаха, поседицама рата и напорима који се предузимају да се побољшају услови живота избеглица и принудно исељених лица из региона Хоџавенд. Он је објаснио, да је регион Хоџавенд окупиран од стране јерменске војске 1992. године. У рату је погинуло 145 житеља региона а преко 300  су нарушеног здравља од последица рата.Избегице из Хоџавенда  су расељени у 36 региона. За поседњих неколико година је у суседном Бејлеганском регону изграђено  модерно  избегличко насеље и свакодневно се унапређују услови живота избеглица и принудно расљених лица. Највећа жеља свих избеглица је да се врате на своју земљу. Е.Хусеинов је са жаљењем, констатовао, да Јерменија не поштује норме међународног права  и имплементацију 4 резолуције о Нагорно Карабаху које је  изгласао СБ УН.
Амбасадор З.Вајовић се захвалио начелнику Е.Хусеинову на добродошлици и информацијама о конфликту око Нагорно Карабаха. Нагласивши  да се посета реализује уочи годишњице окупације Хоџавендског региона, поновио је принципијелне ставове Републике  Србије о поштовању територијалног интегритета и суверенитата Републике Азербејџан. У току посете Амбасадор је са домаћином посетио  школу, болницу и породицу палог борца у рату.